cover-4

Včasih je bistveno, da ostanemo pri bistvu

Danes razmišljam o prepogostem odmikanju od bistva. Bistvo je tisto, kar je navažnejše in najbolj pomembno v neki obravnavani zadevi. Kaj je bistveno za obstoj določenega odnosa, kaj je bistveno pri doseganju zadanega uspeha, kaj je bistveno, da se realizira v tem dnevu, ki ga začenjamo in kaj je za nas bistvenega pomena na poti skozi naše življenje? 

Vse premalo razlagamo in pojasnjujemo sebe, ko pridemo na temo tega, kaj čutimo, zakaj imamo določeno namero, kaj bomo s tem dosegli in na drugi strani vse preveč preveč diskutiramo o drugih in analiziramo njihova dejanja in namere. 

Prepogosto se ujamem v cikel odmikanja od bistva. Bistveno je ostati navzoč ustvarjalec, prisoten kreator in delovati skozi jasne namere. Odmikanje od bistva je izgubljanje fokusa, ki ustvari energijsko konfuzijo. Ko se odmikamo od bistva, je kot bi zapadli v nepodporne energijske meglice. 

Vsaka življenjska pot je miks sončnih in deževnih dni, tavanja v temi in odkirvanja luči na koncu tunela. Čeprav nas nekateri ovinki, ki sprva izgledajo kot nepotrebni, na koncu vedno pripeljejo vsaj do novih in bogatih spoznanj, se jim lahko vseeno izognemo. Ostati navzoči pomeni ostati pri bistvu in se držati zastavljenega in to izpolniti.

Veliko tovrstnega izgubljanja (energije) zaznavam v trenutkih, ko me neki zunanji dražljaji odmaknejo od tega, kar je bistveno (zame). Vpletanje v zgodbe nepoznanih ljudi, ki se pojavljajo v teh in drugih novičkah, je lahko samo izgubljanje časa. Ko sva s prijateljico sedeli na kavi in sta na sosednji mizi moški in ženska na debelo analizirala življenjsko zgodbo in odločitve neke zvezdnice, (kot pač radi pod drobnogled vzamemo življenja ljudi, ki jih v resnici ne poznamo, ampak le spremljamo skozi različne medije), mi je prijateljica pomežiknila in rekla: »Moja babi je vedno rekla, da se ukvarjaj samo s tistimi, ki jim lahko pomagaš.«

Verjetno je to res bistveno. Vzeti pod drobnogled ljudi, dejanja, zadeve in dogodke, na katere lahko vplivaš, jih spremeniš, napolniš, popraviš, predrugačiš, obogatiš. Vse drugo je zavijanje v slepe ulice, kjer izgubljaš svoje bistvo in v zapletanju izgubljaš svojo energijo in energijo drugih. 

Zakaj je tako bistveno, da vztrajamo na svoji edinstveni poti? Ker prav vsak od nas skozi sebe v ta svet vnaša nekaj unikatnega, izjemnega in bistvenega. Seveda to potrditev vse premalokrat dobimo in jo vse preveč iščemo in čakamo. In če tebi, ki to bereš danes ali sploh nikoli še nihče ni povedal to, kar si želiš slišati, dovoli, da te pobožam z besedami (ne zato, ker je to fino in lepo, ampak ker je pomembno, da to slišiš): »Si bistvenega pomena in brez tebe bi bilo vse drugače, pogrešali bi te. Tvoja dobra energija, vnema in zavzetost za dobro je to, kar je ta hip potrebno in brez tebe pač ne gre.«