_DSC4687

Poletni utrinki

Julij 2020. Malce nenavadno poletje, manj sproščeno, kot prejšnja leta, a tudi težje pričakovano. Poletni dopust je v najbolj sončnih dneh dopustiti si in prekiniti z vsakodnevno rutino, delom, vzeti si čas zase, za svoje drage, za svoje radosti. Dopustiti si dopustovati in predati se užitku brezdelja, nenačrtovanim dnevom in nepredvidljivim dogodivščinam danes sploh ni več tako zelo preprosta naloga. Vpeta v vsakodnevni tempo, z nabitim urnikom do zadnjega kotička, se včasih kar stežka sprostim in predam lenarjenju ali počitku. Pri tem opazujem sinova, ki se že mesec dni pred počitnicami pripravljata na ta težko pričakovani čas. Z velikim navdušenjem in odprtih kril nestrpno čakata, da zaplavata pod širnim nebom.

Prvi dan počitnic živčno premlevam, kaj vse sem pozabila doma, kaj vse nisem naredila, kaj ne bo moglo počakati do mojega prihoda domov, sem zaprla vse pipe, štedilnik, zaklenila vrata in zalila rože? Moja sinova pa uživata vsak trenutek, še preden smo sploh krenili na pot, tudi v več kilometreski koloni na poti na obalo. Drugi dan končno dojamem, da sem se zbudila v nedomači postelji. Ker zunaj slišim škržate in valove morja in skušam se predati počitniškemu vzdušju, v resnici pa se spominjam na mladostniške dni, ko sem celo leto živela za poletne počitnice. Moja sinova sta tako navdušena nad sladoledom, morjem, igriščem v naselju, sosedovim fantom z rolko, stojnicami s cenenimi igračkami, rakci, ribami in ladjami, da spita več in z manj prebujanji. Zato se tudi meni počasi dozdeva, da je nekaj drugače in bolj prijetno, a vem, da še ne dojemam povsem, zakaj točno gre. Tretji dan uživam v kramljanju z domačini, ampak še vedno preveč angažirano, zato oddajam popolna poročila, kako je pri nas doma in kako je pri njih. Še vedno živčno čekiram telefon na 15 do 30 minut in sem očitno mnenja, da se bo svet brez moje popolne navzočnosti in prisotnosti nehal vrteti. Moja dva medtem brezskrbno uživata. Četrti dan končno dojamem, da sem na počitincah. V vodi sem tako dolgo, da lak na nohtkih začne kazati znake obrabe, ker je pred odhodom spet zmanjkalo časa za daljši obisk kozmetičarke, bilo ga je dovolj samo za depilacijo, na nohte pridem v petek, sem rekla in v četrtek odšla na morje. Tako zelo se sprostim, da plavam vse do globoke vode, ki se je sicer malce bojim. Četrti dan grem naprej od boje in vseh drugih kopalcev, ki so kar preveč pripravljeni na kramljanje o aktualnem dogajanju in mini ter maksi novičkah. Moja fantka sta že povsem infiltrirana, kakor da na morju živita že vse življenje.

Vsi smo kot otroci znali uživati v poletnih počitnicah in to vsaj vse od trenutka, ko smo skozi okno prvič na poti zagledali morje. Pri tem nismo odlašali, nismo se bali, da bi se sprostili in smo preprosto uživali v čofotanju, valovih, soncu, smehu, dobri hrani in ob spoznavanju novih in novih prijateljev. Naj vas poletni utrinki prevzamejo in navdušijo, naj vam prinesejo najlepše poletne spomine.


Photo: Igor Lennasi