_DSC7066-web

Ni časa za neprijaznost in prepire

Kako najti ravnovesje in hkrati nameniti čas tistemu, kar imaš rad in tistim, ki jih imaš rad? Zadnje čase mi gre kar naprej po glavi čas. Skoraj obsedena sem že z organizacijo vseh aktivnosti in življenja samega. Nenehno tuhtam, kako čas kakovostno in preudarno razporediti, kako najti balans med tistim, kar imam rada in tistimi, ki jih imam rada. So stvari, ki me navdihujejo, ženejo in izpolnjujejo in so ljudje, ki »me naredijo« bolj prijazno, srečno in zadovoljno, tudi zato, ker me imajo neznansko radi. Delati tisto, kar ljubiš in biti obdan z ljubljenimi je prelepa harmonija, ki jo je včasih težko doseči, ko pa nastopijo obdobja skladnosti, sama začutim navdušenje in hvaležnost, v sebi od veselja zavpijem: »Uspelo mi je!«

Kako sta povezana time management in valentinovo?  Ljubezen pravijo, da ne pozna meja in zato verjetno presega vse, tudi mero časa. Vrednotenja časa še vedno ne obvladam najbolje, saj me pogosto kakšna zadeva zapelje in na čas čisto pozabim ali pa me številke, ujete med kazalca, utesnjujejo. Ob definiranju časa, raziskovanju številk, ki se vrstijo na uri, razmišljanju o začetku, koncu in vsem vmes vse skupaj hitro postane znanstvena fantastika. Eno pa zagotovo drži: čas je vreden veliko in super je, če ga znamo dobro vnovčiti in ga nameniti bistvenim stvarem in nam pomembnim ljudem. Čas teče, ljubezen traja Marsikaj se bo s časom pozabilo, porazgubilo, spremenilo, razgradilo, še tisto kar ima nalepko »zelo obstojno« bo enkrat načel zob časa. Ljubezen, skupni trenutki radosti in veselja pa so večni. Opazujem starejše, tiste, ki so že v »zlatih letih«. Opazujem jih, kako opisujejo svoje najlepše spomine, spomine na brezskrbne otroške dni, spomine na ljubezenske romance iz mladostniških dni, spomine ne prve korake in pomembne mejnike, ki so jih dosegli njihovi otroci, spomine, ki so polni navdušenja in ljubezni. Opazujem njihov žar v očeh, tako živ in iskriv je, da se zazdi, da bi v njem lahko tudi sama videla delčke zgodbe, slike iz preteklosti, spomine, ujete v času, ki jih hranijo pri sebi. To so spomini, polni ljubezni, to so čustva, ki jih skozi spomine obujajo in ta so nekoč bila in danes ostajajo enaka, morda celo močnejša.

Dobra naložba časa Če je naložba časa v radostne stvari dobra naložba, je na drugi strani ves čas, ki ga namenimo neprijaznosti, sojenju in obrekovanju, prepirom, sovraštvu in vsem tem lepljivim zadevam, slabo naložen čas. Ponavadi že samo nekaj slabonamernih besed, čemeren pogled ali zgolj kanček slabe volje prinese veliko mero težke energije, ki se je le stežka znebiš pod ledenim tušem. Časa se zdi, je vsak dan manj, vedno bolj smo zaposleni in neučakani in nestrpno hitimo naprej, v prihodnost, ubiramo bližnjice, da bi ujeli velike sanje in sebi in svojim dragim izpolnili vse želje. Ker jih imamo pač radi. Zato ni časa za neprijaznost, prepire, mrke poglede in grde besede. Valentinovo je za nekatere komercialen praznik, ko v resnici praznujejo samo trgovci, za nekatere samo še en dan v letu, za nekatere pa dan, ko so se spomnimo (ker sicer prepogosto pozabimo), kako lepo je, ker lahko ljubimo in smo ljubljeni. Ljubiti in biti ljubljen je zagotovo najlepša stvar v življenju in ljubezen je najmogočnejše čustvo, ki lahko premaga vse ovire. Zlajnane besede, ki jih slišimo velikokrat in si jih le malokrat vzamemo k srcu. Čin čin, na ljubezen!


Photo: Igor Lennasi