_DSC6001

Dobro je, če te še kdaj popade lenoba, ko si doma

Doma Doma je tako zelo prijetno. Ko zunaj vije hladen veter in ko veš, da bi lahko ravno v tem istem trenutku zunaj stopila v veliko lužo, je to zavetje toplega in poznanega doma toliko lepše. Dom naj bo varno zatočišče, ki je kakor ljubezni poln objem in ima čarobno moč, da prežene vse najslabše. V njem naj bo polno lepih želja, idej, same tople in vzpodbudne besede, naj bo zakladnica pisanih in neprecenljivih sladkih spominov na vse doživeto in odskočna deska na poti v vsak nov dan, spodbudno okolje za doseganje novega in vsega, kar nam je namenjeno ter vedno večje harmonije.

Ne boj se lenarjenja Ne umikaj se v delo, ne nalagaj si težkih nalog, da si vseprisotna in vedno na preži za novimi podvigi, kreativnimi projekti, prenovami, čistilnimi akcijami in drugimi aktivnostmi. Lenarjenje je uživanje v brezdelju. Če ležiš na kavču z laptopom na nogah in zraven malo brskaš po spletnih trgovinah, s kotičkom očesa pa kukaš v nabiralnik službenega emaila – ali res ne delaš, se sproščaš, uživaš, si izklopljena? Se še spomniš tistega starega lenarjenja, ko ležiš na postelji z nogami, dvignjenimi v zrak. Pri tem nekaj mrmraš, poješ, se ti zdi in opazuješ pajčevino na stropu. Lahko bi jo pobrisala, ampak je ne, ker se ti preprosto ne ljubi. Topla odeja, knjiga, debele nogavice, jazz in čokolada Zunanje jesensko-zimske aktivnosti so res zabavne, ja. Lepo se je sprehajati skozi ples padajočega jesenskega listja in opazovati tople barve, ki navdušijo še najbolj zahtevnega kritika. Lepo pa se je tudi sprehajati skozi svoje občutke in čutenja. Neprecenljivo je, ko izklopiš telefon, email in vse tiste cvileče naprave z opomniki, da je čas za sprehod, požirek vode in še in še. Debela knjiga, ki jo požiraš hitreje kot koščke čokolade na klubski mizici je pravi balzam za dušo. Ko obrneš zadnji list, ne hitiš k prižiganju računalnika in televizije, ampak se še bolj upočasniš. Ustaviš se in z zasanjanim pogledom skozi okno razmišljaš o presenetljivem koncu, vseh zapletih, razpletih in dogodkih v zgodbi. Kako bi jo zaključila ti? Kaj bi spremenila, kaj bi naredila enako in kaj na drugačen način, razmišljaš.

Dom je tam, kjer domujejo moji najdražji Niso vse knjige in odmaknjeni ter samotni romantični trenutki. Dom so ljudje, ki so nam najbližje, ki nam polepšajo tudi najbolj sive dneve in nas nasmejijo tudi v trenutkih, ko bi se namesto, da se smejimo, raje razpočili od jeze ali utopili v morju solza lastne nesreče. Najboljši prijatelji, starši, otroci, naši dragi ljubljeni strelovodi, ki so vsak dan tolikokrat preslišani bodo veseli skupnih lenarjenj. Kaj je na sporedu? Mogoče partija Enke, Človek ne jezi se ali pa Twister, stiskanje na kavču in kakšen dober film. Tak, zaradi katerega se lahko malo nasmejiš ali zjokaš od sreče. Jesenski dnevi so super tudi za lenarjenje, popestrimo si te nabite dneve z merico off-line diete in uživajmo v počasnem tempu, sproščeno in brez napetosti.


Photo: Igor Lennasi