cover

Ljubiti lepo ni plehko

Še vedno o lepoti. Lepota je tako lepa tema, da kar ne morem stran od nje. Ljubiti lepo je uživati v lepem, lepo in dobro deliti, (po)skrbeti, da je nekje in nekomu lepo in prijetno.

Lepota se ne skriva samo v umetniškem delu ali čudovitem novem puloverju, dovršeni in skrbno oblikovani torbici, v premišljeno opremljenem stanovanju (čeprav se skriva tudi tu in prav je, da jo prepoznamo, občudujemo in uživamo v njej). Lepota se skriva v lepih stvareh in dobrih ljudeh.

Ljubiti lepo pomeni ceniti, negovati sebe in druge, sebe in druge obdajati s pozitivnim, čistim, dobrim, z nečim, kar presega povprečno. 

Kaj je lepo? Tisto, kar je bilo ustvarjeno s pozitivno namero, da osrečuje, ozavešča, sprošča, zdravi, kar omogoča praznovanje dobrega, vzbuja veselje ali prikliče solze, ki odnesejo žalost in grenkobo. Lepo je, ko daš na križišču prednost pešcu, ko izkažeš skrb za drugo osebo, ki jo poznaš ali ne, ko pomagaš nekomu, ne samo zato, ker bi si tudi sam želel pomoči ali, ker si jo nekoč potreboval ali se čutiš dolžnega, da pomagaš, ker je tako prav in so te tako naučili. Lepo je, ko izkažeš skrb za drugega, priskočiš na pomoč ali osrečiš nekoga z lepo besedo, objemom ali darilom, zato ker tako sam hočeš, ker tako začutiš, ker tako vibriraš – ustaviš se, daš vse svoje (neodložljive) obveznosti na pavzo in pomagaš, poskrbiš, deliš čas, empatijo, droben nasmeh, izraziš skrb brez pričakovanj, da ti zato karkoli pripada v zameno za tvoje dobro delo. To je prelepo, ganljivo in v nebo segajoče.

Prepogosto se lepo obravnava kot nekaj, kar je stranskega pomena, ni dovolj resnično, je samo površinsko in materialno. Lepe stvari so prepojene z lepoto, ki v resnici sije od znotraj navzven. Energija avtorja se odseva v njegovih stvaritvah in tudi slabe namere sijejo iz končnega izdelka. Ukradena ideja, želja izključno po dobičku, površnost in neprizadevnost … Nobena od slabih in dobrih lastnosti ne ostane skrita na končnem izdelku, saj jo nosi energija predmeta, prostora in človeka. 

Prepoznati lepo in dobro je pomebno. Lepo poskrbi za pozitiven pečat v vsakem koščku sestavljanke, del katere smo. Delajte skrbno, dobro in lepo s seboj in vsemi, ki jih srečate na svoji poti ter vsem, kar vas obdaja. 

Ljubiti lepo ni prazno, ampak napolnjuje. Ljubiti lepo je negovati sebe in druge, prostore in dogodke, jih zasipati z dobrim, svežim, z (za)upanjem, milostjo, predanostjo in hvaležnostjo.