cover

Razumevanje je sprejemanje sebe in drugih

Ključ do razumevanja je poznavanje nečesa ali nekoga (tudi sebe), je povezovanje detajlov v celotno sliko in ugotavljanje, zakaj je nekaj tako in ne drugače, je odkrivanje smisla in zavedanje.

Razumevanje je globlji uvid v neko zadevo in je (s)poznavanje nečesa ali nekoga (tudi sebe). Pogosto smo vpleteni v določene situacije, v katerih ljudje od nas pričakujejo določene reakcije, rezultate ali določen pristop. Pri tem z nami morda ne delijo dovolj informacij, ozadja situacije, svojih namenov in želja. Ker mi situacije ne razumemo v celoti, stvari ne moremo izpeljati na način, kot je od nas pričakovano. Ne govorimo o nekih situacijah, ko je prikrit slab namen. Namen je lahko dober, a pričakovanja so enostavno opremljena s premalo navodili.

Sama sem se že velikokrat znašla v situaciji, ko je nekdo od mene nekaj pričakoval, ampak z mano ni delil, da je to, kar je od mene pričakoval tako zelo pomembno zanj in tudi ne, zakaj je to tako zelo pomembno. Opažam, da se prepogosto ne razumemo, ker si premalo delimo, smo iz strahu ali zaradi določenih predsodkov premalo iskreni drug z drugim ali si ne vzamemo dovolj časa za pojasnjevanje in razlaganje na eni strani in poslušanje ter sprejemanje na drugi strani. Pogosto pričakujemo, da bodo ljudje določene stvari prepoznali, opazili in začutili sami od sebe. A ni tako preprosto. Znati se (spo)razumeti je velika umetnost, sploh v času, kot je današnji. Zdi se, da smo vsi nekako preveč osredotočeni nase in prehitro drvimo skozi življenje, zato je včasih res težko razumeti druge, videti drugo plat zgodbe in sprejeti predstave drugih, ki so drugačne kakor naše.

Ali resnično razumemo sebe? Če imamo v življenju dobro naravnan kompas in ohranjamo stik s seboj ter tudi reagiramo tako, da zase dobro poskrbimo in se umaknemo iz situacij, ki nam ne ustrezajo, postavljamo meje in delujemo v smeri svojih hotenj in želja ter pri tem spoštujemo ljudi okrog sebe in pozitivno vplivamo na okolico, potem sebe zagotovo razumemo. Če še ne, se vedno lahko potopimo v naš notranji svet in tako vzpostavimo razumevanje do vsega, kar smo, kar smo bili in tega kar želimo postati.

Razumeti sebe pomeni v prvi vrsti sprejeti se in nato ugotoviti, kdo in kako smo, zakaj tako delujemo in kam na tej življenjski poti plujemo. Vklopiti svoj razum in naravnati svoje misli je pomembno, a bistveno je vedno vprašati se, kam nas vodi srce.